До две седмици трябва да има редовно правителство. “Продължаваме промяната ще посочат

...
До две седмици трябва да има редовно правителство. “Продължаваме промяната ще посочат
Коментари Харесай

Само Асен Василев и Бойко Рашков били сигурни за министри, другите ще се договарят

До две седмици би трябвало да има редовно правителство. “Продължаваме смяната ” ще посочат министър председател, само че не е сигурно дали ще е Кирил Петков
До две седмици би трябвало да има ново съдружно държавно управление на “Продължаваме смяната ”, “Има подобен народ ”, Българска социалистическа партия и “Демократична България ”.

С тази настройка са водачите на четирите обединения, откакто в събота завършиха договарянията на работните групи по 18 тематики на бъдещото ръководство.

Бюджетът за 2022 година да бъде признат през февруари, а през юли да има актуализация, договориха четирите обединения по тематиката финанси.

Премахване на визите за българи за Съединени американски щати и възстановяване на връзките със Северна Македония посредством разкриване на самолетна връзка София - Скопие пък са целите във външната политика, които също бяха контрактувани в събота.

“Това бяха 18 доста интензивни диалога, само че нямаше тематика, в която да сложим българския интерес и да не реализираме голямо единодушие. Това значи, че

няма значение дали сме леви, център или десни

Пожелавам да осъществим всички точки с действителни дейности и след 4 година България няма да наподобява по този метод ”, заключи след края на траялите 6 дни диалози съпредседателят на “Продължаваме смяната ” Кирил Петков.

В понеделник и вторник той и Асен Василев би трябвало да проведат лидерски срещи с водачите на останалите три обединения, на които да бъдат изчистени останалите след работните групи противоречиви моменти.

След това стартират и диалозите за имената на министрите.

До момента съгласно информация на “24 часа ” имало единствено две сигурни - Асен Василев за министър на финансите, а служебният вътрешен министър Бойко Рашков да резервира поста си и в постоянен кабинет.

На договаряния ще предстои даже името на министър-председателя, макар че от “Продължаваме смяната ” към този момент предложиха водача си Кирил Петков. Не било изключено обаче постът да бъде препоръчан и на служебния министър-председател Стефан Янев. Самият той към този момент разгласи, че би приел предложение от “Продължаваме смяната ”.

“Първата партия има право да номинира министър-председател и това е обикновено. Когато беседваме с нашите сътрудници, ще ви осведомяваме дали ще желаяме министерски постове в кабинета ”, разяснява в неделя и лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя изрази подготвеност социалистите да обсъдят и номинации за министри, направени от президента Румен Радев.

Част от служебните министри могат да останат на постовете си, в случай че обединението не успее да излезе с по-добри кандидатури, разгласи пък юристката и народен представител от “Продължаваме смяната ” Лена Бориславова. Някои от тях са посочили доста висока експертиза, акцентира тя пред БНР.

Номинациите на министри ще стартират, откакто на лидерските срещи при започване на седмицата бъдат изчистени противоречивите моменти в програмата, обясни пък съпредседателят на “Демократична България ” Владислав Панев. Според него рационалният период да има постоянно определено държавно управление е до две седмици. С договарянията се съобрази и Румен Радев свика първо съвещание на чак в края на седмицата.

Образователният министър Николай Денков се чака да е един от членовете на служебния кабинет, който да получи предложение да продължи работата си. Той бе и специалист от страна на “Продължаваме смяната ” при полемиките по тематиката обучение през предходната седмица.

Главният секретар на президента Димитър Стоянов обаче атакува обществено един от вероятните претенденти на Политическа партия за министър на защитата - някогашния длъжностен министър Тодор Тагарев, който също взе участие в договарянията от страна на групировката на Петков и Василев.

“Тагарев взе участие в договарянията за съдружно ръководство в област “Национална сигурност ” като част от екипа на Политическа партия. Вие съществено ли? А, не, благодаря! ”, написа Стоянов във фейсбук. Конфликтът на Тагарев с екипа на Радев е от 2017 година, когато някогашният началник на Института по защита разгласи пред Народното събрание, че критериите за покупка на нови изтребители са били занижени от Военновъздушни сили и по този начин се стигна до първичния избор на шведските “Грипен ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР